ALTIN YATIRIMI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

ALTIN YATIRIMI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Altın Düşer mi? Altın çıkar mı? Altın daha ne kadar yükselir? Altın almanın zamanı mı? Altın kazandırır mı? Ne zaman altın almalıyız? Ne zaman altın satmalıyız? Yatırım için hangi tür altın almalıyız? Altın mı almalıyız dolar mı? İşte altın yatırımı ile ilgili tüm merak ettikleriniz.


Altın neden değerli?


Altın binlerce senedir hem yatırım aracı hem de takı olarak kullanılmaktadır. Değerli olmasının sebepleri hem az bulunması hem de oksitlenip eskimemesidir.


Altını bankadan mı almak gerekir?


Bankadan aldığınız altınlar sadece hesaplarda yazan sayılardan ibarettir. Bankaların yüzde 99’u altınlarınızı size altın olarak veremezler. Bugünlerde yaşanan Covid krizi gibi krizlerde sıkıntı yaşamanız çok mümkün. Bu yüzden her şartta ve koşulda geçerli olan altınlarınızın bir kısmını yanınızda bulundurmanız iyi olacaktır.


Altın da kaldıraç kullanmak?


Bazı sitelerde yer alan bilgilere göre altın az kazandırıyormuş. Kaldıraçlı sistemler gibi sistemlerle daha çok kazanılıyormuş. Bu tamamen reklam amaçlı yazılmış yanlış bilgidir. Kaldıraçlı sistem dedikleri 10 gram altın ile 100 gram altının varmış gibi alım satım yapmaktır.


Bu sistemden çok büyük zarar eden binlerce kişi vardır çok dikkat etmek gerekir. Önemli olan bazı zamanlar az kazandırsa da kaybetme riski olmayan sistemdir. Yani altın alıp kenara koymak.


Altın kazandırır mı?


Altının çok uzun zamandır nasıl hareket ettiğini izlersek zaten yüzlerce senedir kazandırdığını görebiliriz. Kazandırma derken aslında paramızın değer kaybetmesini engellemiş oluyoruz. Yani altın yükselince genelde araba, arsa, daire fiyatları da yükselmiş oluyor paramız değerini korumuş oluyor. Fakat bazen krizlerde araba, arsa, daire fiyatları düşüp altın daha da yükseliyor o zaman kazanmış oluyoruz. Altın fiyatları düştüğünde alacağımız ürünlerinde fiyatları düştüğü için zarar etmiş olmayız. Altına yatırım yapmanın mantıklı olmasının nedeni paranız hiçbir zaman alım gücünü kaybetmiyor ve çoğu zamanda kazandırıyor.


Altın orta ve uzun vadeli yatırım aracıdır. Kısa vadede çok büyük beklentilere girmemek gerekir. Ne zaman bu fiyatlardan alınmaz, çok yükseldi, buradan geri gelir diye düşünsek altın hep yükselmiştir. 50 Yıllık kuyumculuk tecrübelerimizden ortaya çıkan sonuç ve genel kural şudur. Paran varsa altın al, para lazım olunca da altınını bozdur.  


Altın mı yoksa başka yatırım araçlarımı almalıyız?


Yukarıda bahsettiğimiz konular altın dışındaki hiçbir yatırımlarda söz konusu değildir. Bu yüzden hiçbir yatırım aracı altın kadar güvenli değildir ve olamaz. Kaybetme riski en düşük yatırım altındır. Çünkü herhangi bir şirket kapanabilir, iflas edebilir ve borsadaki hisse senedi çöp olabilir. Dolar yok olabilir çünkü güvene bağlı bir kağıttır. Euro da aynı şekilde. Elinizdeki paralar üzerinden çok zaman geçince geçerliliği ortadan kalkabiliyor. Dolarda bile. Ama altında böyle bir konu binlerce yıldır söz konusu değildir ve olamaz. Üzerinden milyonlarca sene geçse bile altın altındır.


Altın düşer mi? Altın yükselir mi? Altın alma zamanı ne zamandır? Altın almak mantıklı mı?


Altının yükseleceğini, düşeceğini tahmin eden, fikirlerini söyleyenlerin sayıları oldukça fazladır. Bunların bir kısmının tahminleri tutar kalan diğer kısmı yanılmış olur. Sonuç olarak bunu bilmek asla mümkün değildir ve olmayacaktır. Sadece tahmindir ve bu tahminler çoğu zaman kafa karıştırır. Çünkü tahmin edenlerin hepsi farklı şeyler söylerler. Dikkat ederseniz konuşmalarında asla net konuşmazlar ve sanki başka ihtimal varmış gibi söyle olursa düşer, böyle olursa çıkar gibi hep iki ucu açık konuşurlar. Bura da tekrar yazmamız gereken cümle şudur. Paran olunca al, para lazım olunca sat. Kafa karıştırmaya hiç gerek yok çünkü senelerdir kazandırıyor. Bir sene düşse ikinci sene kazandırıyor. Bu hep böyle olmuştur. Altınla borçlanan her zaman üzülmüş, altın alan her zaman sevinmiştir. Tabi orta ve uzun vadede.


Altın kazandırır mı?


Çok kazanmak amacımız olursa o zaman zarar etme ihtimalimizde çok yükseliyor. Altın bazen az bazen de çok kazandırır ama uzun vadede hiçbir zaman zarar ettirmemiştir. Kısa vadede çok kazanmak isteyenler kaybetme ihtimali de daha fazla olan diğer yatırım seçeneklerini değerlendirebilirler.


Dolar mı almalıyız? Altın mı almalıyız?


Küçük bir hesapla hangisinin daha çok yükseldiğine bakalım.


01.04.2005 yılında dolar 1.35TL. 19.04.2020 yılında 6.96TL. 5 kat artmış diyebiliriz.


01.04.2005 yılında altın 18.56TL. 19.04.2020 yılında 377TL. 20 kat artmış.


Son yirmi yılda altın tam 20 kat kazandırmış. Bu sonuçlara bakarak altının uzun vadede yapılacak en mantıklı yatırım olduğunu söyleyebiliriz.


Yatırım için hangi altını almalıyız?


Yatırımda alım satım farkı en az olan altın modelini tercih etmeliyiz. Bu fark ata lirada ve 24 ayar külçelerde en azdır. Çekili altın diye tabir edilen plaka halindeki 24 ayar altınlarda yatırım için çok uygundur.


Bankalardan altın almak daha mı kârlı?


Bankalar da alım satım farkı bazı kuyumculara göre daha çok olabiliyor. Bu konu kuyumcunun kâr marjı ile alakalıdır. Bölgenizdeki kuyumculara danışıp yardım alabilirsiniz.