22 AYAR BİLEZİK

22 AYAR BİLEZİK

22 Ayar bilezik nedir?


22 Ayar Bilezik 22 ayar altından yapılmış halka şeklinde olan bir takı türüdür. (Ayrıntılı bilgi için altında ayar yazımıza bakabilirsiniz.)


Neden 22 ayar bilezik alınır?


 Ülkemizde genelde yatırım amaçlı takı olarak alınmaktadır. Bayanlar hem paralarının değerini koruması ve aynı zamanda da takı olarak kullanmak için 22 ayar bileziği tercih ederler. Yüzde doksanı işçiliksiz dir. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu hususları şu şekilde sıralayabiliriz.


22 Ayar bilezik işçilikli veya işçiliksiz nasıl olur?


Alacağınız 22 Ayar bileziğin yan tarafından açılıp kapanmaması gerekiyor. Yan tarafında kilit vb. yerlerden açılıyorsa bilezik olmaz. Ona kelepçe denir ve işçiliklidir.


Yapılırken çok emek ve zaman harcanan ürünlere işçilikli ürün, daha az ve emek harcanan ürünlere işçiliksiz ürün denir. Aldığınız ürünlerin 22 ayar olması işçiliksiz yani alıp satarken zarar etmez düşüncesi yanlıştır. Örneğin alyans alacaksınız veya zincir bunların ayarları ister 14 olsun ister 22 aynı işçiliklidir. Alınıp satılırken aynı zararı edersiniz. En az zarar edeceğiniz takı yani işçiliksiz takı 22 ayar bileziktir.


Modeli, işlemeleri, rengi farklı ve çeşitli olması işçilikli olduğu anlamına gelmez. İşçilikli olup olmadığını anlayacağımız tek yer gram fiyatıdır. Yani gram fiyatı klasik 22 ayar üçlü burmalar ile aynı ise işçiliksiz dir.


Eğer bilezikte işçilik varsa bu işçilik bilezik alınırken ödenir. Satılmak istenildiğinde tüm taşsız 22 ayar bileziklerin gram fiyatı aynıdır. Yani işçilik ödemek istemiyorsanız bilezik alırken sormalısınız. Dediğimiz gibi satılmak istenildiğinde tüm 22 ayar bilezikler aynı fiyattır. İşçilik sadece alırken ödenir satarken değil.


Desenli, işlemeli, farklı renkli bileziklerinde birçoğu aynı burma bilezikler gibi işçiliksiz dir. Bunun sebebi artık bilezikleri makinelerin yapmasıdır. Bu yüzden artık bileziklerin üzerindeki desenleri makineler yaptığı için işçilik alınmaz aynı burmalar gibidir.


Bilezikler ne kadar işçiliksiz olsa da gram fiyatlarında alım-satım farkı vardır. Çünkü üretim kısmında fireler, çalışanlar, elektrik, makine gibi masraflar olduğu için alım-satım farkı vardır. Yatırım yapmak için ziynet ve ata grupları tercih etmek daha doğru olur. Ama hem takalım hem de yatırım olsun dersek o zaman 22 ayar bilezikler tercih edilebilir.


22 Ayar bilezik çeşitleri nelerdir? 


Tel bilezik, şarnelli bilezik ve burma bilezik olarak üç ana kategoriye ayırabiliriz.


Tel Bilezik nedir?


Tel bilezikler altın levhanın belirli bir genişlikte kesilip kaynak yapılması ile oluşur. Bildiğimiz klasik bileziklerdir. Üzerleri bombeli olanlarda vardır. Tel bilezikler üzerinin genişliği ile ayrılır. 8mm, 10mm, 30mm, 50mm gibi.


Şarnelli Bilezik nedir?


Şarnelli bileziklerin tel bileziklerden farkı iç tarafının başında ve sonunda destekleyici halka bulunur bu yüzden orta kısmı ince yapılır. Gramı benzer genişlikteki modellere göre daha hafiftir. Fakat kullanış açısından daha kibar kullanmak gerekir.


Burma Bilezik nedir?


Altın çubukların birbiri üzerine burulması ile yapılır. Birçoğu işçiliksizdir. Fakat işçilikli olanları da mevcuttur. En çok bilinen burma modelleri üçlü Adana burması, Erzurum burması, ikili burma gibi. Tel bilezikler gibi genişlikle kategorize edilmez gram olarak kategorilere ayrılır.


10 gramlık, 20 gramlık, 35 gramlık gibi.


24 Ayar bilezik olur mu?


 24 ayar altın çok yumuşaktır. Altın madeni yumuşak, kolayca eğilip bükülebilen bir madendir. 24 ayar altında altın miktarı çok olduğundan dolayı yumuşaktır. Bu nedenle kuyumculukta kullanıma elverişli değildir. Altının içindeki altın oranı düştükçe sertlik artmaktadır. 22 ayar, 18 ve 14 ayar altının içine farklı madenler eklenerek dayanıklılık artar ve takı sektöründe rahatlıkla kullanılır hale getirilir.


24 Ayar takı yoktur sadece yatırım için külçeler halinde satılır.


22 Ayar bilezikler renkli olabilir mi?


22 Ayar bilezikler her renk olabilir. Renkli olması işçilikli olduğu anlamına gelmez. Renkli olduğu için alınıp satılırken fark ödenmez. Bilinmesi geren husus sarı bilezikler kadar kullanışlı olmayabilir. Daha dikkatli kullanmak gerekir çünkü renklerinde azda olsa değişmeler yaşanabilir.


22 Ayar çocuk bileziği var mıdır?


22 Ayar bileziklerin hemen hemen tüm modellerinin çocuk bileziği yapılır. Aynı yetişkin bilezikleri gibi işlem görürler işçilik bakımından hiçbir farkı yoktur.


22 Ayar bilezik kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?


İlk uzak durulması geren şey civadır. Civa tüm altın takıların renklerini bozar. Takılarınızı saklarken yanında ateş ölçmek için kullanılan derecelerin olmamasına dikkat ediniz.


Çamaşır suyu, temizlik malzemeleri, parfüm ve kozmetik malzemelerinden korunmasını ve gece yatacağımız zaman tüm takılarınızı çıkarmanızı tavsiye ederiz.


22 Ayar bilezikte alım-satım farkı?


Ürünler üretilirken harcanan emek, kullanılan makine, nakliye, kuyumcu kârları gibi faktörlerde dolayı alım-satım farkı vardır. Bulunduğunuz yöreye gör bu farklar değişiklik gösterebilir.


Bileziğin yamulması satarken fark eder mi?


Yamulması, kırılması, kopması, ezilmesi bileziğinizi satarken hiçbir fark yaratmaz. Sattığınız bilezikler eritilip yeniden bilezik yapıldığı için sapasağlam bilezik satsanız da kuyumcunuz o bileziği ezecektir zaten.


Sahte bilezik nasıl anlaşılır?


Sahte bileziği anlamak için sesine, ağırlığına, yumuşaklığına ve rengine bakılır. Mihenk taşına sürtülür. Bunları sizin anlamanız zor olduğu için altın ürünlerini her zaman güvenilir kuyumculardan almanız gerekir.


Bileziğimiz içinde 916 yazıyor?


916 bileziğinizin 22 ayar olduğunu gösteren sayıdır. Ayrıntılı bilgi için altında ayar yazımıza bakabilirsiniz. Bu sayı yazmıyorsa kuyumcunuza sorabilirsiniz.


Bileziğimin içinde isim yazıyor?


22 Ayar bileziklerinizin içinde TSE belgeli bilezik üreticisinin markası yazmaktadır. 


14 Ayar bilezik olur mu?


Aynı 22 ayar bilezik gibi aynı modellerin 14 ayarları vardır. Alırken dikkat edilmesi gerekir. Çünkü hem gram fiyatını 22 ayar göre çok daha ucuza almanız gerekir. Hem de satarken 22 ayar bileziğe göre daha fazla zarar edeceğinizi bilmeniz gerekir.


8 Ayar bilezik olur mu? 


Aynı 22 ayar bilezik gibi aynı modellerin 8 ayarları vardır. Alırken dikkat edilmesi gerekir. Çünkü hem gram fiyatını 22 ayar göre çok daha ucuza almanız gerekir. Hem de satarken 22 ayar bileziğe göre daha fazla zarar edeceğinizi bilmeniz gerekir.


Bileziğimi nasıl temizlerim ve parlatırım?


Evde yapılabilecek en iyi yöntem bulaşık deterjanı ile ılık suyla hafif hafif yıkamaktır. Burma bilezik gibi girintili çıkıntılı ise diş fırçası kullanılabilir. Daha detaylı temizlik için kuyumcunuza danışınız.


Bilezik hangi kola takılır?


Genelde kullanıcıların büyük bölümü bilezikleri sağ koluna takarlar. Bunun sebebi sol kolda saat vb. takıların olmasıdır. Bilezik iki kolada takılabilir. Bunda hiçbir sıkıntı yoktur.


Bilezik boyu nasıl ölçülür? 


Bileziklerin ölçüsü bileziğin iç çapının ölçüsüdür. Genelde kuyumcularda ölçüler 5.8-6.0-6.2-6.4-6.8 olarak sıralanır. Bu sayılar bileziğin iç çapının ölçüsüdür. Milimetre olarak kısaltmalarıdır.58mm-60mm-62mm gibi. Bileziğiniz varsa cetvel yardımı ile ölçebilirsiniz. Bileziğiniz yoksa kuyumcunuza gidip bilezik ölçünüzü öğrenebilirsiniz. İp vb. materyallerle aldığınız ölçüler sizi yanıltabilir.


22 Ayar bileziğin gram fiyatı nasıl hesaplanır?


24 Ayar altın fiyatı ile 22 ayar bileziğin fiyatı farklıdır. Çünkü biri 24 ayar biri 22 ayar. 22 Ayar bileziğin alış ve satış fiyatı da birbirinden farklıdır. Kuyumcular 22 ayar bileziğin satış fiyatını hesaplarken bileziğin maliyetini 24 ayar altın ile çarpar üzerine de kârını koyar ve 22 ayar bilezik fiyatı bulunur. 22 ayar bileziğin alış fiyatı da satış fiyatından 15/30 TL daha düşüktür.